Türkiye'ye Yapılan Hata - 1
TT: Türkiye'ye Yapılan Hata - 1 - Uçak fabrikası
Yıl 1936 - Mehmet Nuri Demirağ (Türkiye'nin en zengin iş adamı)
Uçak fabrikası için Ar-Ge birimi oluşturuldu. İlk olarak 65 adet Planör (yani motorsuz hava aracı), 10 adet eğitim uçağı yapıldı ve Türk Hava Kurumu'na teslim edildi. Sorunsuz bir şekilde başarılı uçuşlar gerçekleştiren bu uçaklar Türkiye'den çok yurt dışında yankılandı. Dünya bu başarıyı konuşuyordu. Dikkatinizi çekmek isterim, henüz 1930'lu yıllar. Dünya da sadece ABD'nin aktif ve başarılı şirketleri var. Türkiye rakiplerini endişelendiriyordu. Özellikle Amerikalılar ve İngilizler panikteydi. Ancak bir süre sonra Türk Hava Kurumu 65 adet uçak siparişini gecikme bahanesiyle iptal eder. Ne hazindir ki, siparişi iptal edilen bu uçaklar 16.000 uçuş yapar (kazasız ve sorunsuz).
O yıllarda ABD çok kurnaz bir hamle yapar. Türkiye'ye 95.000.000 $ (95 milyon ABD doları)'lık savaş malzemesi hibe eder. Ne yazık ki, bedava alınan bu malzemelerin bakımı yıllık 400.000.000 TL (400 milyon TL) bütçeden gider.
Artık yüzyılın hatası içim vakit gelmiştir. Türkiye'nin kendi ürettiği uçakları almayıp, ABD'nin uçaklarını alan Türk Hava Kuvvetleri Komutanı'nın sözleri öğrencilerimizin tarih kitaplarında ibret olması amacıyla yer alması gereken müthiş bir hezeyandır. Komutan şöyle diyor; "Amerika'dan bedava uçak almak dururken uçak fabrikanıza sipariş verirsem, yarın bu millet beni asar!" Başka yoruma gerek yok. Nitekim uçak fabrikası 1950 de kanun ile kapatılır.
Türkiye'yi böyle kandırdılar. Kaçırılan fırsatların boyutu ise devasa. Peki uçak fabrikası kapatılmasaydı ne değişecekti. Bunu anlamak için şuan Dünya'nın en büyük uçak şirketine bakalım. Amerikan BOEING şirketinin 2015 geliri yaklaşık 100.000.000.000 $ (100 milyar ABD doları). Bu sadece maddi yönü, bir de bu fabrikanın sanayiye, üretime, iş gücüne, teknolojiye, inivasyona getirdiği katkıyı hesaplayalım ki, bunlar rakamlarla ifade edilemeyecek kadar büyük kayıplar demektir.
Hata her zaman yapılabilir, önemli olan ders çıkarmaktır. Şuan Türkiye kendi savaş uçağını yapmak için düğmeye bastı. 1939'da yapabildiğimizi şimdi mi yapamayacağız. Dünya'ya meydan okumaya hazır olun.
En çok okunan makaleler