Pil Nasıl Yapılır?

TT: Pil Nasıl Yapılır?

Pil Nasıl Yapılır? - Uzman C.Halil Özdemir - https://www.chalilozdemir.com

Alessandro Volta 1800'lü yıllarda yaptığı çalışmalar ile günümüz gelişmiş pillerinin temelini atmıştır. Volta yaptığı deneyde bakır ve çinko elektrotlarını ve tuzlu suyu kullanarak elektrik akımı elde etmiştir. ''Volta pili'' kavramı pillerin temelini atan bu deney ile tescillenmiştir.

Pil Nedir?

Pil yapısında kimyasal enerji depolar. Bir pilin asıl işlevi ise bu enerjiyi elektriğe dönüştürmektir. Pilin temel çalışma prensibi anot ve katot uçları arasında bağlantının sağlanmasıdır. Anotta kullanılan metal elektronlarını kaybederek oksitlenir. Anot ve katodu bir arada tutan elektrolitik sıvıda ise bu iyonlar birikerek redüksiyon meydana gelir. Bu oksidasyon-redüksiyon döngüsü elektron akışını sağlar.

Pil Çeşitleri

  • Piller genel olarak 2 kategoride incelenir. Şarj edilebilen ve şarj edilemeyen olarak sınıflandırılır.
  • Şarj edilemeyen pillere en tipik örnekler günlük hayatta ''kumanda pili'' olarak nitelendirilen alkalin piller ve çinko-karbon piller örnek olarak verilebilir.
  • Şarj edilebilen pillere ise bilgisayar, telefon ve birçok elektronik cihazda karşımıza çıkan lityum-iyon piller en bilindik örnek olarak verilebilir.

Pil Üretimi

İlk olarak nikel kaplı çelik pilin boyutuna göre kesilir. Bu küçük parçalar konsol adı verilen tüplerdir. Konsolların içeriğinde elektrik akımını gerçekleştiren grafit, kimyasal basıncın dengelenmesini sağlayan gümüş katalizör, katotun ana bileşeni manganez dioksit, katotun bileşenlerini bir arada tutmayı sağlayan baryum sülfat, anotun ana bileşeni çinko ve son olarak elektrotları harekete geçiren sıvı potasyum hidroksit bulunur. Pres makinesi bu ana bileşenleri küçük haplar haline getirir.

Bir sonraki aşamada pres her bir konsola hapları yerleştirir. Daha sonra sızdırmazlık sağlaması amacıyla konsolun dışına kabartı yapılır. Konsolun negatif ucuna izolasyon malzemesi püskürtülür. Ardından mikroskobik boyutta delikleri olan kağıt şeritler kesilir ve konsola yerleştirilir. Bu kağıt şeritler elektrik yüklü iyonların anot ve katot arasındaki akımını sağlar. Bir sonraki aşamada potasyum hidroksit solüsyonu konsollara aktarılır.

Pilin üst kısmına 4 cm'lik tapalar takılır. Deşarj olmadan önce akımın toplanacağı yer bu bölümdür. Tapalar geri çıkartılır ve negatif uç pildeki yerini alır. Pilin iç kısmındaki işlemler bittikten sonra makine açık kısım kalmayacak şekilde pili katlayarak kapatır. Ardından elektrik testine gönderilen pillerin en az 1.5V'luk enerjinin var olup olmadığı kontrol edilir. Son olarak etiketlenen piller kullanıma hazır olarak satışa sunulur.

 

www.chalilozdemir.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizden başka sitelere ve 3.üncü şahısların kaynaklarına verilen linkler sadece sizi bilgilendirmek amaçlıdır. Konusu geçen başka sitelerin ve 3.üncü şahısların kaynaklarının üzerinde bir kontrolümüz yoktur ve bunları kullanmanız sonucu ortaya çıkan kayıp ve zararlarınız için bir sorumluluk kabul etmeyiz.

 

 

En çok istenen makaleler

 

En çok okunan makaleler

 

 

 

Bu site Yatırıma Uygun Arsa | Arazi | Tarla | Bahçe, Kariyer, Online Oyunlar ve Bahis Tanıtımı, Yeni Elektik Üretim Sistemi Projesi, Geleceğin Projeleri ve Güncel Olaylar hakkında içerikler ve bilgiler paylaşmaktadır.
Designed by @chalilozdemir     DMCA.com Protection Status     Script logo