Güvenlik Kamerası Nedir?
TT: Güvenlik Kamerası Nedir?
Güvenlik kamerası kısaca çoğu ülkede ev ve işletmelerin güvenliğini sağlayan ve bunları ekrana yansıtan bir alettir. Güvenlik kameralarının diğer adı ise CCTV’dir. Bunun anlamı “kapalı devre televizyonu”dur. Kameranın trafiği kontrol etmek, güvenlik sağlamak ve uzaktan başka şeyleri kontrol etmek gibi birçok görevi vardır. Bir de Türkiye’ de kullanılan “Mobese” kameraları vardır. Suç ve suçluyla savaşta büyük rol oynayan bu kameralar ülkenin suç ile mücadelesini daha da kolaylaştırır.
Güvenlik Kamerası Ne zaman İcat Edildi?
Evlerimizi koruyup, suçla savaşmaya yardım eden bu icadın ilk amacı çok da iyi değildi. İlk defa Nazi Almanya’sın da V-2 roketlerinin kalkışını izlemek amacıyla günümüzün teknoloji devi markası Siemens tarafından kurulmuştur. Piyasaya ilk çıkışı ise ABD tarafından 1949’da Vericon adı ile oluyor. Bundan sonra ki büyük gelişme ise NASA tarafından yapılıyor. NASA ilk defa 1960 yılında analog kameradan elde ettiği veriyi dijitale aktarıyor.
Güvenlik Kamerası Nasıl Çalışır?
Şimdiler de neredeyse her yerin izlenebilmesini sağlayan bu aletin nasıl çalıştığını herkes düşünmüştür. Sıra da gelelim bu ünlü aletin nasıl çalıştığına. CCTV kameralarının asıl çalışma prensibi ışığın yansımasına göre olur. Daha basit anlatmak gerekirse gözümüzün çalışma mantığı ile aynıdır. Işık aynı gözde olduğu gibi merceğe gelir ve ardından yansıyan birçok ışını sensör üzerinde toplar. Kameranın asıl kalite ve maliyetini belirleyen unsurda budur. Mercek ne kadar kaliteli olursa görüntü o kadar net, kaliteli ve güvenilir olur. Kaliteli bir mercek cam bileşimlerden oluşur.
Işığın yansıdığı sensör 2 çeşittir. Bunlar CCD ve CMOS’dur. CCD sensörler daha düşük ışıklarda görmemizi sağlar. CMOS ise normal sensörlere göre daha küçüktür. Öncelerde ışığı CCD kadar iyi iletmeyen bu sensör şimdilerde ise CCD kadar düşük ışıkta görüntü alması sağlanmıştır. Görüntü kaliteli olduğu zaman sensör tercihi çoğu zaman CMOS olur çünkü maliyet ve o ebatta ki kamera daha zor bulunmaktadır. Kameranın kalite ve maliyetini etkileyen bir diğer eleman ise DSP bulunur. DSP ile sensör arasında AFE adı verilen bir başka eleman daha vardır. AFE, açıklamasına gelen analog sinyali DSP için dijitale çevirir. Bu da AFE’yi kameranın en çok maliyet gerektiren bölümü yapar. Yani kısaca ışık merceğe yansır, ardından sensöre iletilir, buradan bu ışıklar AFE’ye geçer ve oradan da dijitale aktarılmış bir şekilde DSP’ye gönderilir.
www.chalilozdemir.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizden başka sitelere ve 3.üncü şahısların kaynaklarına verilen linkler sadece sizi bilgilendirmek amaçlıdır. Konusu geçen başka sitelerin ve 3.üncü şahısların kaynaklarının üzerinde bir kontrolümüz yoktur ve bunları kullanmanız sonucu ortaya çıkan kayıp ve zararlarınız için bir sorumluluk kabul etmeyiz.
En çok okunan makaleler