Cankurtaran Teknesi Nasıl Çalışır?

TT: Cankurtaran Teknesi Nasıl Çalışır?

Bu gemiler, imkansıza yakın durumlarda kullanılan gemilerdir. Gemide bulunan 14 metrelik güç deposu fırtınalara, yüksek dalgalara ve 110 km/saat hızdaki rüzgarlara karşı direnebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tekne alabora olduğunda saniyeler içinde tekrar düzelir. Yani bu teknenin batması pek mümkün değildir.

Cankurtaran Teknesi Nasıl Çalışır?

Cankurtaran teknesinin seyir aralığı yaklaşık olarak 370 km'dir. 45 km/saat hıza kadar çıkabilen bu tekne kendi ağırlığının iki katı bir tekneyi çekebilecek bir güçtedir. Bu teknenin 4 mürettebatı bulunur. Bunlar; bir kaptan, bir mühendis ve iki erden oluşur. Teknenin yolcu kapasitesi ise 5 kişidir. Gövdesi, deniz tipi alüminyumdan üretilen bu tekne asla paslanmaz. Çelik kadar güçlü ama çok daha hafif bir yapıya sahiptir. Bu tekne 6 metrelik bir dalganın üstünden su yüzeyine düşse bile tek bir hasar bile meydana gelmez. Bu tekne bir cankurtaran teknesi olduğu için oldukça hızlı olması gerekir.

Bu yüzden gövdesi çok özel bir tasarıma sahiptir. Çetin denizlerde hızlanmak için bıçağa benzer bir gövdeye, dalgalarla başa çıkmak için ise düz bir gövdeye ihtiyaç vardır. Bu makinenin gövdesi; derin ve şekilli düz bir gövdesi mevcuttur. Bu teknenin ön kısmı sivridir ve arka taraf ise daha düz bir tasarıma sahiptir.

Teknenin Güç Merkezi

2 adet 435 beygir güce sahip dizel motora sahip bu teknenin paslanmaz ve çelik akslarını bu motor hareket ettiriyor. Bu akslar da sürekli bakım gerektiren kirişlere bağlıdır. Eğer bunlar koparsa kurtarma operasyonu olduğu gibi biter. Teknenin 4 operasyon merkezi ya kapalı köprü üstünden ya da dışarıdan uçan güverte adı verilen yerden kontrol edilir. Bu tekne azami kontrol için manuel komutlara doğrudan yanıt veren kablo iletimli bir dümen sistemi kullanıyor. Böylece daha az güç kullanılarak daha hızlı yanıt alımı sağlanıyor. Dümen halkasının hareketi elektronik sinyallere dönüştürülüyor. Bu elektronik sinyaller bir bilgisayar aracılığıyla dümen yelpazelerine iletiliyor.

Bu sistemler, sert şartlarda çalışan makineler için ideal sistemlerdir ve onlarca yıldır savaşçı jetlerde standart ekipman olarak kullanılıyor. Tıpkı bazı jetler gibi cankurtaran teknesi de baş aşağı uçabiliyor. Yani uçamasa da bir alaboradan kurtulabiliyor. Düşük yerçekimi merkezi sayesinde konumunu 90 derece koruyabiliyor. Ancak ters dönebiliyor ve döndüğünde bu 5 hava odacığında tekneyi düzeltmeye yetecek kadar hava bulunuyor.

İki odacık tamamen su alsa bile. Bunun sebebi teknenin ağırlık denge noktasıdır. Aşağıda hapsedilmiş hava kabarcıkları yukarı çıkmak istiyor. Motorun ağırlığı ve konumu da teknenin ters döndükten sonra kendisini tekrar düzeltmesine yardımcı oluyor. Burada da garanti için daha fazla yüzme odacığı bulunuyor. Bu teknede hiçbir şey şansa bırakılmamıştır. Kazazedeleri bulmak en az onlara ulaşabilmek kadar zor bir işlemdir. Döner yön bulucu, acil yardım sinyal ışıklarını tarar. Sinyal, bulucuların iki sensörüne görece olarak farklı zamanlarda ulaşıyor. Radyo yön belirleyici de bu bilgiyi kullanarak acil yardım sinyalinin nereden geldiğini buluyor. Bunun sayesinde cankurtaran teknesinin, rotadan çıksa bile hedefe kitlenmesini sağlıyor. Hava şartlarının iyi olduğu bir günde ise arama çalışmaları teknede, uçan güverteden kontrol ediliyor.

2 metrelik ekstra yükselti kaptana 4 km görüş sağlıyor. Uçan güvertenin görüş noktası da sudaki insanları arama sırasında güvenlik sağlıyor. Ayrıca deniz seviyesinden birkaç cm yukarıda açılan girintiler de suda sürüklenen kazazedeleri, tekneye almayı kolaylaştırıyor. Bu teknenin kazazede kompartımanı teknenin merkezinde bulunur. Böylece kurtarılanlar sabit bir şekilde yolculuk edebiliyor. Burası su geçirmez olarak tasarlanmış ve sıcaklık, soğuk sularda yaralanmış veya batmış olarak kurtarılanlara yardım etmek için ayarlanıyor. Teknenin su almasına sebep olacak bir nokta daha var. Bu da pencerelerdir.

Pencereler

Kapalı köprü üstü; mürettebatın ihtiyaç duyduğu su geçirmez güvenlik kompartımanı sağlıyor. Fakat bazı ekstrem testlerin sonucunda anlaşıldı ki camlar değil ama çerçevedeki vida delikleri pencereleri yavaşlatıyor. Bu sebeple pencere kenarlarının dışındaki alüminyum çerçeveler arasına akrilik film kullanılan sandviç yöntemiyle kuvvetli dalga basıncının daha geniş bir alana yayılması sağlanıyor. Bu tekne çok güçlü bir yapıya sahiptir. Parçalanması imkansız denecek kadar düşük ihtimale sahiptir. Bu tekneler özel olarak üretilir ve kazazedelerin kurtarılması için her türlü denize gönderilir.

Kaynak: lavivabettv.club

 

 

En çok istenen makaleler

 

En çok okunan makaleler

 

 

 

Bu site Yatırıma Uygun Arsa | Arazi | Tarla | Bahçe, Kariyer, Online Oyunlar ve Bahis Tanıtımı, Yeni Elektik Üretim Sistemi Projesi, Geleceğin Projeleri ve Güncel Olaylar hakkında içerikler ve bilgiler paylaşmaktadır.
Designed by @chalilozdemir     DMCA.com Protection Status     Script logo