Asfalt Nasıl Yapılır?
TT: Asfalt Nasıl Yapılır?
Asfalt en çok bilinen kullanım alanı yol kaplaması olan malzemedir. Asfalt petrol rafinelerinde ayrıştırma işleminin bir yan ürünüdür. Kullanım alanları bulunana kadar sadece bir atık madde olan asfalt yol kaplamasının yanı sıra, su geçirmezliği sağlamakta ve izolasyonda da kullanılır.
Yol Kaplama Asfaltının Yapılışı
Asfalt yapıştırıcı ham petrolün yan ürünüdür. Kırılıp ufalanmış taşlar (mıcır) ile farklı kimyasallar da katılarak yol kaplaması olarak kullanılan hali elde edilir. Yol kaplaması olarak kullanılan asfaltın üretiminde başlangıç taş ocaklarıdır. Yerin metrelerce altından kazı makineleri ve kırıcı makineler sayesinde taş parçaları çıkarılır. Çıkarılan büyük parçalar taş öğütme makineleri sayesinde 20 cm’e kadar parçalanır.
Hangi yüzey için ne tür asfalt gereksinimi var ise o tür taşlar ile petrol yan ürünü karıştırılır. Bu karışımlar kullanılacağı yere göre karışım oranları farklıdır. Karışımların %95’ ini taşlar ve kaya tozları oluşturur. Karıştırma işleminden önce taşlar ve kaya tozları kurutulur ve nemden arındırılır. Bu işlemin yapılma sebebi ise nemin asfalt yapıştırıcı özelliğini azaltmasıdır. Oluşan karışım asfalt taşıyıcı kamyonlara yüklenir.
Yol Kaplama Asfaltının Uygulanması
Kaplanacak yol asfalt dökme işlemine başlamadan önce büyük parçalardan arındırılır ve eşit oranda asfaltı dağıtabilmek için düzeltme işlemi yapılır. Kamyonlara yüklenen asfaltlar uygulanacak olan yola hafif presli bir makine yardımı ile istenilen oranda dağıtılır. Daha sonra ağır pres uygulayan makineler yardımı ile düzeltme ve zemine oturtma işlemi yapılır. Tüm bu işlemlerden sonra yola uygulanan asfaltın kullanıma hazır hale gelmesi için kuruması gerekmektedir.
Kuruma süresi hava durumuna göre değişiklik gösterir. Ancak ortalama 1 saat içinde asfalt kurumuş olur. Kullanılmaya başlayan asfalt yollar, yola dökülen taş parçaları, aşığı yağış, buzlanma, dolu, kar yağışı, gibi sebeplerden hasara uğrayabilir. Bu hasarlar yolun maruz kaldığı duruma göre kısa sürede de gerçekleşebilir. Hasarlar arttıkça çökme meydana gelir. Bu durumda trafikte kazalara sebebiyet verir.
Asfalt yolların hasar görmesinde belirtilen etkenlerin dışında kaza halinde veya başka bir nedenle araçlardan dökülen benzinler asfalt içindeki maddenin çözünmesine yol açar ve yapıştırıcı özellik yok olur. Böyle durumlarda asfalt çözündüğü için taş ve kum parçaları kalır. Hasar oluşması nedeniyle yol kaplamalarının durumu tespit edilerek zaman zaman yenileme işlemi yapılmaktadır.
Kaynak: https://bahispot.net/
www.chalilozdemir.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizden başka sitelere ve 3.üncü şahısların kaynaklarına verilen linkler sadece sizi bilgilendirmek amaçlıdır. Konusu geçen başka sitelerin ve 3.üncü şahısların kaynaklarının üzerinde bir kontrolümüz yoktur ve bunları kullanmanız sonucu ortaya çıkan kayıp ve zararlarınız için bir sorumluluk kabul etmeyiz.
En çok okunan makaleler