Asansör Nasıl Çalışır?
TT: Asansör Nasıl Çalışır?
19.yüzyılda maden ocaklarında ve bazı fabrikalarda yüklerin taşınması için asansör kullanılmaya başlanmıştı. Fakat güvenliğinden emin olunmadığı için insan taşımacılığında tercih edilmiyordu. 19.yüzyılın ortalarına gelindiğinde güvenli taşıma yapan asansörlerin yapılmasıyla insanların asansör kullanımı başladı.
Modern çağın en önemli taşıma araçlarından birisi haline gelen asansör günlük hayatımızda çokça karşımıza çıkmaya başladı. Günümüzde kullanılan 2 tür asansör vardır. Bunlar hidrolik ve elektrikli asansörlerdir. Hidrolik asansörler yük taşımada kullanılırken, insan taşımakta elektrikli asansörler tercih edilmektedir.
Hidrolik Asansör Nasıl Çalışır?
Sıvı basıncı temelli olan bu asansörlerin kabini güçlü bir piston üzerinde durmaktadır. Pompa yardımıyla tanklarda bulunan sıvı basınçlı bir şekilde pistonu itmeye başlar. Bu sayede asansör yukarı doğru bir hareket yapar. Pistondaki su tanka geri boşaltıldığında ise asansör aşağı doğru hareket eder.
Elektrikli Asansör Nasıl Çalışır?
Bu tip asansörler elektrik motorları ile yönetilir. Çelik halatlar kullanılan bu sistemde halatın bir ucunda kabin bulunurken diğer uçta denge sağlaması için ağırlık bulunur. Motorlar, asansör yukarı çıkacağı zaman ağırlığı aşağı indirerek kabinin yukarı çekilmesini sağlar. Aşağı inmek istendiğinde de ağırlık yukarı çekilerek kabin aşağı indirilir.
Asansördeki Güvenlik Önlemleri
Asansörler güvenli taşımacılık konusunda en yüksek notu alan araçlardır. Durum böyle de olsa insan yaşamını tehlikeye atmamak için ek güvenlik önlemleri alınmıştır.
Şimdi bunlardan birkaçına bakalım;
- Asansörlerde acil durum frenleri bulunmaktadır. Bu frenler ters giden bir durumda asansörlerin hızla çakılmasını önlemek için tasarlanmış dişli çarklardan oluşur. Bir hata sonucu bozulan sistemde kabin belirlenen hızı geçtiği zaman dişliler direkt olarak devreye girerek motoru durdurur ve kabloların hareketini engeller. Bu sayede asansörün hareketi durdurulur.
- Elektrikli asansörlerde çift çelik halat bulunur. Bu çelik halatlardan birisi asıl görevi üstlenirken diğer halat güvenlik amacı ile konulur. Olası bir kopma durumunda ikinci halat devreye girer ve asansör güvenli bir şekilde hareketine devam eder.
- Asansörlerdeki güvenlik önlemi bu kadarla sınırlı değildir. Motorların kendilerine ait halatları da bulunmaktadır. Her iki çelik halatın da kopması durumunda elektrik motorunun halatları devreye girerek asansörün güvenli bir şekilde iniş yapmasını sağlar.
www.chalilozdemir.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Sitemizden başka sitelere ve 3.üncü şahısların kaynaklarına verilen linkler sadece sizi bilgilendirmek amaçlıdır. Konusu geçen başka sitelerin ve 3.üncü şahısların kaynaklarının üzerinde bir kontrolümüz yoktur ve bunları kullanmanız sonucu ortaya çıkan kayıp ve zararlarınız için bir sorumluluk kabul etmeyiz.
En çok okunan makaleler